Kommunalbestyrelsen har marts 2024 for nylig truffet beslutning om at fortsætte med alle vedvarende energi-projekter, med undtagelse af et enkelt projekt på Svinø. Dette omfatter også det planlagte vindmølle-projekt på Oremandsgaard Gods. Denne beslutning markerer dog ikke en endelig realisering af projektet. Det kommende år vil blive brugt på at kortlægge fuglelivet i området. Formålet er at opnå en professionel vurdering af, hvorvidt projektet kan gennemføres med hensyntagen til det lokale dyre- og planteliv.
Hvem står for næste skridt?
En ekstern virksomhed vil stå for denne miljømæssige kortlægning. Det er vigtigt at notere, at hverken projektudviklere eller lokale naboer vil have indflydelse på denne proces. Kortlægningsprocessen forventes at tage mindst et år at gennemføre, da man ønsker at observere og dokumentere det lokale dyreliv gennem alle fire årstider for at sikre en fuldstændig og nøjagtig vurdering.
Efter afslutningen af denne kortlægningsfase vil der blive iværksat en ny kommunal proces. Denne vil inkludere offentlige høringer, hvor der vil blive givet mulighed for feedback og input fra alle interesserede parter.
.
Til højre finder du kommunens bilag på nye VE anlæg i Vordingborg Kommune.
1.På side 38 finder du en udførlig beskrivelse af projektet. Det vigtigt at få præciseret, at der altid vil være 200 m afstand fra solcelleanlæget til nabobeboelse.
2. Den næste bilag du finder decibelberegninger på vindmøllerne. Vi er opmærksom på, at der også ønskes decibeloplysninger på solceller og arbejder på det, jf. referat neden for.
3. Skyggekast beregninger for vindmøller. Bemærk der i projektets møller er et software, der sikrer, at ingen kommer over de lovpligtige 10 timer pr. år med skyggekast. Rammes man over 10 timer pr. år i henhold til fremsendte beregning, betyder det, at møller vil stå stille. Dertil skal man huske, at mange vil opleve at skyggekastet forekommer så tidligt på dagen i sommerperioden, at man ikke er stået op endnu.
4. Vordingborg Kommune har lavet et idekatalog til, hvad man kan lave af lokale projekter for midler i den grønne pulje. Det er tredje bilag.
Det spørgsmål blev rejse på mødet d. 26 oktober. Læs vores svar her:
Helt generelt så larmer solceller ikke – og det er derfor ikke noget som har et stort planlægningsmæssigt fokus. Støj fra solceller undersøges i miljøvurderinger som en del af mange ting, og der findes sædvanligvis ingen videre udfordringer med støj. Det skal naturligvis sikres, at projektet ikke overstiger de generelle støjgrænser der er for forskellige områder: https://mst.dk/erhverv/rent-
Det som teoretisk kan give støj i en solcellepark, er invertere, som køles ved en blæser. Det samme gør sig gældende med transformeren, der som regel placeres med stor naboafstand af visuelle hensyn, og som dermed også afbøder eventuelt støj. Det samme kan man i princippet gør med invertere, som der dog er flere af. Men er der et par beboelser som ligger særligt lydeksponeret, vil vi i vores parkdesign sørge for, at der ikke sidder en inverter tæt på en beboelse. Man kan også sætte et støjværn rundt om inverterne, i yderste konsekvens. Som udgangspunkt vil der være min. 200 fra beboelse til solcellearealet. Så generelt er det noget som er ret reguleret og som naboer kan være sikre på.
Svar skrevet af: Kim Brochenhuus, Copenhagen Energy
Dato: 26. oktober 2023 kl. 19.00
Sted: Husflidsskole
Punkter behandlet:
– En informationsside, www.oremandsgaard.dk/energipark, er oprettet med alt relevant materiale, herunder svar på spørgsmål om støjgener og skyggekast.
– Der arbejdes på at tilvejebringe ekstra information om bekymringer vedrørende støjgener fra solceller, især fra transformere.
– Solcellerne er tegnet på kortet helt ud til vejen, men der opretholdes en 200 meters afstand til naboer.
– Der planlægges bøgehegn langs området, som vil blive beskåret regelmæssigt for at sikre året rundt dækning.
– Nogle naboer udtrykte bekymring over, at orienteringen om tilføjelsen af solceller kom sent.
– Kritikken er blevet taget til efterretning, og der arbejdes på at forbedre informationsdeling via hjemmesiden.
– Regeringens nye udspil indikerer en væsentlig forøgelse af den grønne pulje samt erstatninger.
– I det nuværende projekt er den grønne pulje på ca. 6 millioner, men dette beløb forventes at blive større med regeringens ny forslag til Klimahandlingsplan
– Copenhagen Energy har givet tilsagn om løbende driftstilskud på 450.000 kr. pr. år i projektets levetid.
– Ideer for Allerslev kunne f.eks. inkludere indkøb af elbus med en lønnet chauffør, oprettelse af cykelsti ved køb af markjord langs markhegn fra Allerslev til Præstø samt investering i et fælles anlæg til Allerslev by.
– Det blev understreget, at det er afgørende, at Allerslev selv fremsætter og sammensætter et projekt for at sikre, at pengene bliver brugt lokalt.
– Maja fra BDO informerede om energifællesskaber og potentialet for naboerne at få billigere strøm.
– Copenhagen Energy er udvalgt som udvikler og ønsker at etablere en ordning for naboerne.
– Der er mulighed for en 30-årig aftale om billig strøm via strømindkøbsaftale, men det kræver, at en gruppe fra Allerslev/Mønvej/Rekkendevej samles for at identificere de naboer, der kan drage fordel af den billigere strøm, da Copenhagen Energy ikke kan håndtere dette.
Mødet afsluttedes med en opfordring til fortsat samarbejde og dialog for at imødekomme naboernes behov og bekymringer i forbindelse med energiparkprojektet.